Reguli impuse sau libertate deplina?

Cand, cat si cum impunem reguli copiilor? O noua dezbatere care poate duce la controverse lungi si aprinse are la baza strictetea aratata copiilor nostri. Si de aceasta data paleta de opinii este foarte diversificata, oscilandu-se adesea intre extreme: libertatea deplina (copilul trebuie sa aiba libertatea de a alege fara a fi contrans de reguli sau cadre rigide) si controlul excesiv (copilul trebuie sa asculte si sa ceara voie pentru absolut tot ceea ce isi doreste).

Ambele variante sunt viziuni extreme cu repercusiuni asupra personalitatii copilului. Micutul tau are nevoie atat de limite clare, cat si de spatiu in care sa se dezvolte si sa se afirme. Regulile ne ajuta sa ne adaptam atata timp cat ele sunt explicate si nu impuse. Echilibrul reprezinta un aspect extrem de important in tot ceea ce priveste educatia si interactiunea cu micutii nostri.

Pentru a relationa in mod armonios cu cei din jur, copilul invata, treptat, reguli care il vor ajuta sa respecte drepturile si granitile celorlalti. Regulile contribuie la formarea disciplinei si a constiintei morale si ii ofera copilului repere in comportament si actiune. La polul opus, impunerea, in mod rigid, a prea multor reguli poate avea consecinte grave: nu ii vei lasa loc sa isi dezvolte personalitatea, sa intre in contact cu nevoile, dorintele si potentialul sau. Va avea putina incredere in el si ii va fi greu sa ia decizii si sa actioneze in mod autonom. Va fi nesigur si anxios in situatii sau in contact cu persoane necunoscute.

Asadar, sa cautam un echilibru intre a-i oferi micutului reguli de orientare in viata si spatiu de dezvoltare ca fiinta unica.